Sałatka owocowa



W bieżącym tygodniu dzieci z najstarszych grup przedszkolnych rozmawiały o samodzielności w kuchni. Przedszkolaki poznały nazwy posiłków i dowiedziały się o jakich porach dnia je spożywamy, zapoznały się z zawodem kucharza, a w piątek miały za zadanie zdobytą wiedzę wykorzystać w praktyce. Dzieci świetnie przygotowały się do zadania. Każdy przyniósł fartuszek i okrycie na głowę, naczynia, sztućce oraz przybory i składniki. Do wykonania była sałatka owocowa z banana i jogurtu owocowego z dodatkami (wedle uznania: rodzynki lub prażony słonecznik). Dzieci miały za zadanie pokroić banana w kostkę, dodać jogurt i rodzynki lub słonecznik a następnie wszystkie składniki wymieszać. Potem należało wszystko posprzątać i nareszcie można było spożyć deser. Tego dnia wszystkim dopisywał wyjątkowy apetyt.

This entry was posted in news. Bookmark the permalink.

Comments are closed.